duminică, 1 decembrie 2013

Savarine

Savarina poate fi numita regina prajiturilor. Cand si cand ni se face dor de ea, intr-un fel inexplicabil si irezistibil. Este motivul pentru care le-am facut eu, astazi si m-am gandit sa impartasesc celor curiosi reteta mea de savarine.
savarine 026
Timp de pregatire:  ore
Timp de gatire:  ore
Timp Total:  ore
Numar portii: 12-16 portii (in functie de marimea formelor)
Grad de dificultate: mediu
Ingrediente Savarine:
savarine 001
  • 6 oua
  • 7 linguri de pesmet
  • 6 linguri de zahar
  • 1 praf de sare
  • sirop:
  • 2 pahare de apa
  • 1 pahar de zahar
  • rom sau esenta de rom
  • 500 ml smantana dulce pentru frisca
  • 2-3 linguri de zahar pudra
  • gelatina, intaritor de frisca (facultativ, este util sa folositi unul dintre aceste ingrediente pentru stabilizare)gem, dulceata, jeleu (de care preferati)
Ouale se separa, galbenusurile se mixeaza cu 3 linguri de zahar pana se albesc si se formeaza o crema consistenta.Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare, se adauga cele trei linguri de zahar ramase si se bat in continuare pana la dizolvarea completa a zaharului.In crema de galbenusuri se adauga pesmetul, apoi spuma albusurilor si se amesteca prin miscari verticale pana la omogenizarea competa.
blatsavarine
Aluatul gata este foarte spumos:
savarine 011
Se pregatesc formele de savarina, se ung cu unt sau margarina solida si se tapeteaza cu faina:
savarine 002
Se imparte in mod egal aluatul in forme:
savarine 015
Se aseaza intr-o tava si se introduc in cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru 15 minute (preferabil sa se faca testul cu o scobitoare introdusa intr-una din savarine, daca aceasta iese curata inseamna ca sunt gata).Intre timp, se fierbe apa cu zaharul pentru sirop, doar cateva clocote si se adauga esenta de rom sau rom, cat de aromat va place.Savarinele coapte:
savarine 018
Se scot fierbinti din forme si se plonjeaza in sirop. Se vor insiropa foarte repede, pesmetul absoarbe lichidul. Se scot din sirop si se aseaza pe o tava.Se bate frisca spuma foarte tare (recomand folosirea smantanii naturale, asa numitele preparate de “frisca vegetala” au un gust net inferior celei naturale). Se indulceste cu zaharul si se mai bate foarte putin (cu grija sa nu se separe). Eventual se stabilizeaza cu intaritor de frisca sau gelatina in prealabil hidratata si dizolvata in bain-marie.Dupa ce se racesc, se taie un capacel fiecarei savarine. Baza se orneaza cu frisca turnata cu posul cu deschizatura stelata, capacelul se unge cu un gem (dulceata, jeleu) dupa preferinta si se aseaza usor peste frisca. Se poate orna cu frisca si capacelul. Obligatoriu se dau la rece inainte de a fi servite, savarina nu are farmec daca nu e foarte rece.
savarine 024

Ciolan De Porc Cu Bere La Cuptor

Peter este un virtual prieten culinar pe care il admir foarte mult pentru maiestria culinara, pentru talentul de povestitor si pentru arta fotografica. A dezvaluit pe “culi” ca este un neamt banatean, de-al nostru, originar din Darova, actualmente stabilit in Germania. Peter (pitt4 pe “culinar”) a postat reteta pe care am prestat-o eu azi cu descrierea “si o halba de bere in mana – zici ca esti la Oktoberfest!”. Cu toate ca e februarie, reteta a fost foarte apreciata la mine acasa.
ciolan de porc cu bere la cuptor, reteta culinara
Timp de pregatire:  ore
Timp de gatire:  ore
Timp Total:  ore
Numar portii: 2 portii
Grad de dificultate: mediu
ciolan 001
  • 1 (sau dupa cat de mare va e pofta si cati meseni asteptati, mai multe) ciolan de porc in prealabil oparit (eu l-am fiert 1/4 ora)
  • sare, piper, chimion, 2-3 catei de usturoi
  • 1 – 2 sticle de bere (in raport cu numarul ciolanelor)
Ciolanul se cresteaza:
ciolan 003
Sarea, usturoiul, piperul si chimionul se dau la blender:
ciolan 004
Se freaca bine ciolanul pe toata suprafata cu acest amestec:
ciolan 005
Se aseaza pe gratarul cuptorului preincins la 220 de grade, cu o tava dedesubt. Temperatura cuptorului se lasa la 220 de grade timp de 20 de minute, apoi se reduce la 180 de grade. Pentru un ciolan de 1,5-2 kg se iau in calcul 2-2,1/4 ore timp de coacere. Pe toata durata prepararii se stropeste ciolanul cu sosul format in tava si se toarna pe el bere. Eu am folosit acest sortiment:
ciolan 007
Producatorii sustin ca ar fi “probabil cea mai buna bere din lume” iar eu am mai gustat cate putin, ca sa imi formez o parare. Hm…mai ca imi vine sa ii cred!Dupa o ora am introdus in cuptor si niste cartofi spalati bine si inveliti in staniol. (Am profitat de ocazie sa mai torn niste bere pe ciolan, nitelus pe gatlej si un pic de sos din tava…tot pe ciolan).
ciolan 009
Cand este gata, carnea se desprinde cu usurinta de pe os, este moale si frageda. L-am servit cu cartofii copti imbogatiti cu un sos de iaurt cu usturoi si verdeturi si varza calita:
portie de ciolan de porc cu bere la cuptor
Mie mi-a placut. Mult. Dar sotul a fost de-a dreptul vrajit.

Friptura De Porc Cu Moare De Varza

Am descoperit nebunia asta de reteta de friptura pe culinar.ro, postata fiind de o fata minunata pe numele ei Monica (ea semneaza pe forum foxyy). M-a intrigat, am incercat-o… of, cate regrete dupa aceea! Am regretat ca am mancat prea mult, dar si ca eram prea plina ca sa mai pot imbuca vreo halca-doua, am regretat ca sezonul verzei murate, implicit si al zemei ei, se va termina odata cu venirea primaverii, dar in niciun caz nu am putut regreta ca am facut aceasta fripturaminunata. Nu o data, ci de doua ori am facut-o, caci a devenit imediat preferata barbatului, care a cerut sa fie inclusa in meniul pentru sarbatorirea zilei lui de nastere. Daca as mai avea moare de varza, as relua-o si maine.Monica mi-a spus:“Ideea ii apartine, de fapt si de drept, lu’ tata. Acu’ vreo 10 ani, el a venit cu ideea asta: sa fierbem putin carnea de porc in moare de varza si apoi s-o afumam. Acu’ eu doar am adaptat-o. Da’ afumaturile facute in acel an nu vor fi uitate niciodata! Sa spun ca au fost bestiale, super… e prea putin!”. Asadar, multumirile mele se indreapta catre tata si fiica, in acelasi timp!friptura de porc cu moare de varza 9Ingrediente:
  • carne de porc – de preferat o bucata frumoasa de ceafa, in jur de 1,5 kg, dar merge si cotlet, pulpa, eu oricum am pus, pe langa ceafa, si o bucata de piept (coaste) cu os cu tot
  • 1-2 litri de moare de varza placut aromata si nu sarata in exces
  • usturoi – eu am folosit 3-4 catei, dar se poate si mai mult
  • piper
  • boia
  • 1 lingura cu varf de cuisoare
Preparare:Se pune carnea intr-o oala:friptura de porc cu moare de varza 1Se toarna deasupra moarea de varza, atat cat sa o acopere:friptura de porc cu moare de varza 2Se pune capacul pe oala si se pune la fiert. Se fierbe 25-30 de minute, apoi se scoate carnea si se lasa sa se raceasca putin:friptura de porc cu moare de varza 3Dupa ce se raceste carnea atat cat sa se poata umbla cu ea, se degreseaza decupand grasimea de la suprafata, devenita translucida, apoi se infig in carne cuisoarele:friptura de porc cu moare de varza 4Se condimenteaza carnea cu piper si boia pe toate partile, se aseaza intr-o tava adanca, se presara cu usturoiul tocat, apoi se toarna in tava o cantitate generoasa din moarea de varza in care a fiert carnea, fara a o acoperi (eu am turnat toata cantitatea de 2 litri de moare, dar depinde si de dimensiunea tavii):friptura de porc cu moare de varza 5Se acopera bine tava cu folie de aluminiu:friptura de porc cu moare de varza 6Se introduce friptura in cuptorul preincins la 210 de grade, pentru o ora, timp in care nu se umbla deloc la tava. Dupa trecerea acestui timp, folia se scoate:friptura de porc cu moare de varza 7Se reintroduce friptura in cuptor pana se rumeneste frumos (se intoarce sa se rumeneasca pe toate partile):friptura de porc cu moare de varza 8Se feliaza si se serveste alaturi de garnitura preferata (in cazul meu au fost cartofi cu rozmarin) si o salata sau muraturi:friptura de porc cu moare de varzaEste nemaipomenit de frageda, se topeste pur si implu in gura iar despre aroma… ce sa mai zic, te propulseaza intr-o noua dimensiune a placerilor culinare! La fel de buna este si rece, cand se poate felia foarte frumos, in felii subtiri, care pot usor lua locul mezelurilor intr-un sandvis.

Retete La Gratar: Fripturi De Porc, Cartofi Si Ardei Umpluti

Ca nu-i pasare mai faina nici mai imbietoare ca si porcu’ stie deja toata lumea, n-o sa ma pun eu acuma contra atator secole de intelepciune populara care au demonstrat asta, mai cu sama ca barbatu-meu e unul din adeptii cei mai inflacarati. No, asadar, intr-o zi de primavara frumoasa, aproape de vara as putea spune, niste fripturi de porc suculente pe gratar pareau a fi tot ce ne-am fi putut dori mai mult. Da’ suculente si aromate… nebunie! Va invit sa descoperiti reteta de friptura marinata la gratar si inca doua idei numa’ bune sa-i stea alaturi in al 3-lea episod al serialului culinar Bucataria de Vara, realizat cu sprijinul ecores.ro, cei care pun la dispozitia fiecaruia acel gratar de gradina care i se potriveste cel mai bine.
friptura de porc la gratar, reteta de friptura de porc marinata la gratar
Timp de pregatire:  ore
Timp de gatire:  ore
Timp Total:  ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: usor

In acest episod: Fripturi de porc marinate la gratar
                            Cartofi umpluti “Byron” la gratar
                            Ardei umpluti cu branza, infasurati in bacon, la gratar
Pentru lista ingredientelor si modul de preparare va invit la film!
Poza de final, ca va convingeti ca meniul prezentat chiar merita pus in practica:friptura de porc la gratar, cartofi si ardei umpluti la gratar
O ultima precizare: cand am fript pe gratar fripturile pe care le-ati vazut in reteta video, am crezut ca mai bine nu se poate. Nu stiu, insa, daca ati remarcat ca am marinat mai multa carne decat a ajuns pe gratar dupa doua ore. Celelalte 3 felii le-am fript dupa 18 ore de marinare – Sfinte Sisoe! pentru asa ceva poti sa faci moarte de om! Asa ca va recomand din tot sufletul, daca timpul va permite, prelungiti procesul de marinare peste noapte, chiar merita.

Hmm

Piept De Porc La Gratar, Marinat In Bere

8 iunie, 2013 in categoria retete de mancare
Pe vreme de vara si mai ales la sfarsit de saptamana grătarele au devenit demult traditie. La Timisoara, insa, azi, 8 iunie, mercurul din termometre s-a incapatanat sa se blocheze la 14 grade iar cerul gri si umezeala accentueaza senzatia de frig. Brrr! Cred ca daca-ncingem gratarul, ne mai incalzim si noi. Zis si facut, ce sa punem pe gratar? Uite, am descoperit mai demultisor cat de bun e pieptul de porc marinat in bere, de aia am si imersat in marinata aromata doua bucati, inca de aseara. Pieptul de porc e o carne minunata pentru gratar, situata in partea anterioara a carcasei (in engleza ii zice “brisket”, precizare pentru cei plecati peste hotare). De ce imi place asa de mult: are coaste, oase adica, si carnea cu os fripta pe gratar are mai mult gust; are acea nespusa fragezime a coastelor de porc, dar mult, mult mai multa carne. Daca e bine transat, n-are strop de grasime la suprafata, in schimb e foarte, foarte suculent. Singurul minus ar fi ca il gasesc destul de rar in magazine. Adevarata provocare e sa gatesti pe gratar pieptul de porc intreg, adica fara sa-l desparti in coastele aferente, o astfel de bucata de carne cu tot cu os ajungand pana la o grosime de 11-12 centimetri buni si exact asta vreau sa va arat azi cum sa faceti si voi. De ce sa ne batem capul? Pentru ca vom obtine o friptura lipicioasa, delicioasa, demential de suculenta si de gustoasa iar procedeul se poate aplica cu succes si altor carnuri cu os (de exemplu un cotlet de porc intreg).
piept de porc la gratar 1
Timp de pregatire:  ore
Timp de gatire:  ore
Timp Total:  ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: medie


Ingrediente Piept de porc la gratar, marinat in bere:
  • 1,5 kg. piept de porc cu tot cu os (practic, o singura coasta de persoana ar ajunge, daca nu esti prea pofticios; daca ti-e pofta din cale-afara, te apuci si de a doua, dar e tare greu sa treci de jumatate :P)
  • 1 sticla de bere (eu am folosit bere bruna Guiness, nu are importanta de care se foloseste)
  • 2 lingurite de mustar dijon
  • 1 ceapa rosie mica
  • 2-3 catei de usturoi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita de paprika dulce
  • 1 lingura de zahar brun
  • 1 lingura de rozmarin (frunze) tocat fin
  • sare si piper
Preparare Piept de porc la gratar, marinat in bere:
Se zdrobeste usturoiul, se toaca ceapa fin, se pun intr-un castron si se amesteca cu 1 lingurita de sare (sau dupa gust), paprika, 1 lingurita de piper macinat, rozmarinul tocat, zaharul brun, uleiul de masline si mustarul. Se dilueaza cu bere, se omogenizeaza foarte bine si se toarna peste carne intr-un vas incapator (carnea sa fie acoperita de marinata).
preparare piept de porc la gratar marinat cu bere
 Carnea se marineaza in acest bait cel putin 6 ore, la frigider. Ideal este sa se tina la marinat peste noapte.
Pentru a gati carnea, se incinge gratarul foarte bine (260 de grade Celsius). Se scurge bine carnea de marinata (care se pastreaza) si se aseaza pe gratar cu partea carnoasa in jos, direct deasupra sursei de caldura (carbuni incinsi sau flacara, depinde de gratar).
preparare piept de porc la gratar marinat cu bere 1
Dupa 5-6 minute, carnea se intoarce cu coastele in jos, pozitionand-o pe gratar asa incat sa nu mai aiba caldura directa (daca aveti gratar cu gaz, stingeti flacara de sub carne, daca aveti gratar cu carbuni, acestia se trag cu o lopatica de o partea si de alta a carnii).
preparare piept de porc la gratar marinat cu bere 2
Din acest moment, carnea se va gati la foc mic (150-160 de grade Celsius) si acoperita cu capac, fara a se mai intoarce pe partea opusa.
Dupa 10 minute sub capac, carnea se unge cu marinata pastrata (doar partea expusa, cea carnoasa), operatie care se va repeta la fiecare 8-10 minute pana la finalul gatirii.
piept de porc la gratar marinat cu bere 3
Dupa primele 30 de minute de gatire sub capac (si primele 3 ture de pensulat cu marinata), se poate incepe sa se verifice carnea cu un betisor pentru frigarui: daca atunci cand este impunsa carnea betisorul intra foarte usor, fara sa intampine rezistenta si cand se scoate betisorul, sucurile eliberate sunt clare, fara urme de sange, friptura este gata. O metoda foarte sigura de a determina daca e gata friptura este masurarea temperaturii interne din carne cu un termometru cu sonda: se introduce sonda termometrului in partea cea mai groasa a fripturii, fara a atinge osul si atunci cand indica 80 de grade Celsius este gata. Daca dupa 30 de minute nu se obtin indicii clare ca friptura e gata, se continua gatirea ei in aceleasi conditii, la 160 de grade Celsius si ungand cu marinata suprafata la fiecare 10 minute. Timpul de gatire depinde de marimea bucatii de carne.
Atunci cand este bine facuta, friptura se ia de pe gratar si se inveleste cu foile de aluminiu sau se acopera cu un capac, lasand-o in repaus 10-15 minute inainte de a o taia.
piept de porc la gratar marinat cu bere preparare 4
Timpul de odihna este esential pentru o friptura suculenta, daca s-ar taia imediat dupa gatire, friptura ar pierde tot lichidul din fibrele de carne si ar deveni uscata, de aceea e nevoie sa fie temperata inainte de servire.
Se taie felii si se serveste cu salate si garnituri dupa plac, pentru noi o salata proaspata ajunge, vedeta e friptura insasi.
piept de porc la gratar